De Betuwe-imkerlogo

Startpagina Het imkeren Honing en
gezondheid
Bedreigingen
voor bijen
Contact

Bedreigingen voor bijen

Ruim 80 procent van alle voedsel voor menselijke consumptie, wordt door bijen bestoven. Zonder deze harde werkers zou de voedselvoorziening van mens en dier dus in gevaar komen. Er bestaan verscheidene bedreigingen voor de bij. Dit zijn onder andere bepaalde insecticide producten; schimmels, parasieten en virussen; en de Hoornaar.

Insecticide

Het insecticide product welke gevaar oplevert voor de bijen is het product Imidacloprid van Bayer.

Insecticiden

Dit product wordt onder meer gebruikt op bomen en planten. Indien de bijen hun eten bij deze bomen of planten halen zal het werkende bestanddeel van het insecticide hen verzwakken. Dit zorgt er voor dat de bijen minder weerstand hebben tegen natuurlijke aandoeningen waaronder de Varroamijt.
Imidacloprid wordt per 2014 bij wijze van proef tijdelijk verboden door de Europese Unie.

Bijenvolken zijn niet vrij van schimmels, parasieten en virussen. Deze vormen een gedegen bedreiging in het voortbestaan van de bij. Ook dit verzwakt de bijen, voornamelijk in combinatie met het gebruik van de al eerder genoemde insecticide. De belangrijke taak van de imker ligt in het voorkomen en bestrijden van deze bedreigingen.

Hoornaar

De zich snel verspreidende Hoornaar is een aantal jaren terug via Frankrijk naar Nederland gekomen. Deze wesp van tweeëhalf tot vier centimeter grootte vormt een reële bedreiging voor de bij en heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden. Dit in tegenstelling tot Azië waar dit dier oorspronkelijk vandaan komt.

Het nest van de hoornaar kan uitgroeien tot 4000 exemplaren. De hoornaar eet verschillende insecten waaronder de bij. Er zijn gevallen bekend waarin een groep van 30 hoornaars een bijenkast aanviel met als gevolg geen levende bij meer binnen 3 uur tijd. De hoornaar gebruikt honing en bijenlarven om hun eigen larven te voeden.

Filmpjes over bedreigingen voor bijen


Bijensterfte door o.a. insecticiden

Oxaalzuur druppelen

Oxaalzuurverdamper (Engels)

Apiguard behandeling (Engels)

De hoornaar deel 1 (Duits)

De hoornaar deel 2 (Duits)

Websites over bedreigingen voor bijen

Insecticiden

Varroa en andere